Читањето и учењето одат рака под рака. Се разбира, постојат многу начини преку кои може да се научи и да се добие ново знаење, но за оние кои лесно се инспирираат од зборови и мисли, книгите се највисоко рангирани. Едно такво лице е Алехандро Платер, Главен оперативен директор на А1 Групацијата, кој ги гледа книгите како супер извори на информации. Во оваа А1 приказна , тој го споделува својот увид за неговото патување, за читање и учење и нè охрабрува да се нурнеме во нов свет. Дали сте подготвени за предизвик кој ќе го промени вашиот ум?

Во А1, Алехандро е познат како страствен читател, кој при секоја средба со вработените во компанијата – без разлика дали е на Интернет или во живо, е подготвен со препорака за интересна книга. Всушност, она што е важно за него не е самата акција на читање, туку можностите за збогатување на знаењето која ја има кога читаме.

Во оваа интервју, тој ја потенцира важноста на учењето, каква треба да биде книгата за да го привлече неговото внимание и како размислува за пишување своја книга. Уживајте во читањето и учењето.


» Учам колку што можам.«


Дали уживавте да читате книги во училиште?
Не, не прочитав многу на училиште. Но, моите родители читаа цело време, така што тие беа добри модели.

Што сметате дека е најинспиративно во учењето?
Учењето дава нов придонес; отвора нови начини на размислување, ме тера да размислувам додека ми покажува нови перспективи. Како ја гледаме реалноста зависи од сложеноста на нашето знаење. Нашиот недостаток на знаење го ограничува нашето гледиште за светот, учењето го проширува, во спротивно не се ослободувате од вашите претстави и предрасуди. Честопати барам материјал кој е спротивен на она што го мислам и барам докази што ги докажуваат моите верувања. Се разбира, тоа често води до промена на моето мислење. Тоа е „ризикот“ од учење. “

»Ако не сте подготвени да го смените вашето мислење, не можете да научите.«

Што е потребно за да ве направи љубопитен за да читате одредена книга?
Слушам многу објави и многу често темата е презентација на нова книга. Се разбира, добивам и препораки од пријатели и колеги, кои знаат дека сакам да читам.

Дали има книга што сте ја прочитале повеќе од еднаш?
Да, сигурно, затоа што има книги кои кога ќе ги прочитате прв пат не ги разбирате ништо, втор пат нешто разбирате и потоа ги истражувате вистинските пораки и приказни. Книгите што сум ги прочитал повеќе од еднаш се на пример „Ел Алеф“ од Луис Борхес, „Антихристот“ и „Така зборуваше Заратустра“ од Ниче или некои книги од Дерида, само за да именувам неколку.

На кој јазик се повеќето од книгите кои ги читате?
Повеќето од книгите се на англиски, ако се оригинално на шпански, тогаш го земам оригиналот.

Колку книги читате месечно?
Четири до пет месечно и обично сите во исто време.

Која беше последната книга што не можевте да ја оставите?
Последната книга што ме зароби беше од норвешкиот автор Карл Ове Кнаусгорд, „Мојата борба“.

Дали ги прочитавте сите книги кои ги започнете?
Не, дефинитивно не. Проблемот, особено со некои специјализирани литератури е што тие книги треба да се продаваат и се чини дека за некои издавачи бројот на страници е знак за квалитет. Но, за многу книги помалку би било повеќе. Повеќе сакам да читам кондензирана содржина на 30 страници, наместо да одам на преку 300, без увид на многу страници. Освен ако самото читање вреди, тогаш многу ќе уживам во процесот, патувањето на читањето, колку и да трае.

Која е најдобрата поставка за читање книга?
Сабота наутро, на мојот троседот дома со убава музика во позадина.

Дали читате електронски или хартиени книги?
Книгите од хартија нудат поубаво искуство, електронските книгите се попрактични, ги читам и двата формати.

Дали некогаш сте размислувале да напишете своја книга?
Да, веќе почнав да пишувам една. Тоа е збирка раскази за слободна волја, филозофија и психологија.

И, конечно, некои препораки ве молам!

Навистина е тешко да се изберат само неколку … има толку многу одлични книги.

  • „Бесплатна волја“ од Сем Харисон
  • „Проблемот со Спиноза“ од Ирвин Јалом
  • „Реалноста не е она што се чини: Патувањето до квантната гравитација“ од Карло Ровели
  • „Размислување, брзо и бавно“ од Даниел Канман
  • И ова беше едно од моите омилени читања за време на карантинот: Алберт Ками, „Ла Песте“

Во случај да се одите надолу, прво прочитајте го крајот ;-) Ова е советот на Алехандро:


»Учењето го истражува светот. Излезете, бидете љубопитни, бидете отворени, истражете, само уживајте во возењето.«


И, конечно, за да ја пронајдете вистинската книга за вашиот одмор- одговорете на прашањата и дознајте каков вид на книга сте!

Тип 1 (1-4): Фантазија:
Реалниот свет нема доволно тајни за вас. Потребни ви се џуџиња, вампири и еднорози за да се опуштите.

Тип 2 (5-8): Факти, факти, факти:
Без разлика дали е тајната на историјата или скриените страни на човековото однесување или вештачката интелигенција – повеќе сакате длабоко нуркање во книги отколку во океан.

Тип 3 (9-12): Асоцијација со роман:
Близу до реалноста и сè уште има фантазија, уживате во читањето, без оглед дали е вклучен аспект на учење.

Тип: 4 (13-16): Вечно дете:
Потребни ви се слики за да најдете книга интересна :-)