Летото е во полн ек, луѓето патуваат низ целиот свет да уживаат во нивниот летен одмор – меѓу кои и раководниот тим на А1 Групацијата и Генералните извршни директори од компаниите. Прочитајте што тие мислат за летото, како тоа влијае на бизнисот, нивниот однос кон дигиталниот детокс и која храна или пијалок им буди летни чувства. #enjoy

Томас Арнолднер, Главен извршен директор на А1 Групацијата

3 состојки за перфектно лето:
Фамилија. Спорт. Добро четиво.

Дигитален детокс:
Да или не? Совет? Сами одлучете.

Летен пијалак:
Хуго (Мохито)

Летна храна:
Морска

Што значи летото за нашиот бизнис:
Висок сообраќај на нашите мрежи да се пратат сликите од одмор дома на нашите најблиски

Јиржи Дворјанчански, Главен извршен директор на Кластерот Хрватска – Македонија

3 состојки за перфектно лето:
Фамилија, сонце и забава.

Дигитален детокс:
Да или не? Совет? И да и не. Исклучете ги емаил нотификациите.

Летен пијалак:
Ладно пенливо вино и добро чешко пиво

Летна храна:
Морска храна, скара и многу овошје

Што значи летото за нашиот бизнис?
Затоа што и Хрватска и Македонија се летни дестинации, роаминг е жешка тема во летниот период. Повиците во Контакт центарот се зголемени, како и прашањата поврзани со цени во роаминг, активирање на истиот и деактивирање на мобилен интернет. Исто така во летниот период очекуваме засилена употреба на мрежата во областа на Далматинскиот брег и Охридското езеро. Се разбира, секогаш сме подготвени да се справиме со евентуалните предизвици со коишто нашите корисници ќе се соочат.

Elisabetta Castiglioni, CEO A1 Digital

3 состојки за перфектно лето:
Италија, сонце, сладолед.

Дигитален детокс: Да или не? Совет?
Не, но сведете го на минимум.

Летен пијалак:
Кокосова вода

Летна храна:
Лубеница

Што значи летото за нашиот бизнис:
Не е важно – зиме или лете, секогаш сме спремни!

Дејан Турк, Главен извршен директор на Србија и Словенија

3 состојки за перфектно лето:
Неколку добри книги, добро место со добар поглед, твоите најдраги покрај тебе

Дигитален детокс: Да или не? Совет?
Дефинитивно да, и не само за време на летото, но препорачувам дигитален детокс секоја недела за време на целата година. Во мојата фамилија имаме договор да ги ставиме нашите мобилни телефони во сад неколку часа за време на викендот и да го користиме тоа време за разни фамилијарни активности. Нормално, уживам во можностите и забавата која ја нудат мобилните телефони, но дигитален детокс е важен и потребен. Ти дозволува да се одмориш, ментално и физички, а може и да ја зголеми проективноста и креативноста. Летен пијалак: Ладно пиво на брод

Летен пијалак:
Ладно пиво на брод

Летна храна:
Свежа риба која сам ќе ја уловам

Што значи летото за нашиот бизнис:
Летото значи високи температури, одмор, патувања а за нас во телекомуникациите значи роаминг. Тоа е време за преглед на резултатите од првата половина на годината , за подобрување на стратегијата доколку е тоа потребно, и подготовка за крајот на годината. И спротивното, летото е добро време да се направи нешто лудо кога никој не гледа …

Алехандро Платер, Главен оперативен директор на А1 Групацијата

За мене летото и одморот се поврзани со читање добри книги. Она што би сакал да го препорачам е „15-те заложби за свесно лидерство од Џим Детхмер, Даана Чепман и Кејли Клемп. Интересна е, дури би рекол дека е книга која го менува умот, за лидерството, улогите и различните состојби на свеста. Основата е едноставен „модел на црна линија“: над линијата се наоѓаат свесните лидери – отворени, љубопитни, самосвесни, способни да си ја кажат вистината и да го искусат она што е тука и сега. Несвесните лидери под линијата често не гледаат што се случува околу нив. Може да се опишат како реактивни, затворени, одбранбени и да даваат краткорочни резултати, но тие не се слободни да водат од креативен импулс. Нема пресуда за тоа да се биде во една или во друга држава бидејќи сите од време на време живееме на двата начина. „Многу е важно лидерите да можат точно да утврдат дали се наоѓаат над или под линијата во секој момент од тоа каде се наоѓаат.“ Книгата покажува како овие два начина на лидерство се поврзани со заканата од его или идентитет, улогата на давање и земање повратни информации и како лидерите можат да им овозможат на луѓето да работат во својата „зона на генијалност“. Во патувањето низ 15-те заложби, авторите допираат многу интересни теми, како што е важноста за паузирање, размислување, свесност и прифаќање. Може да научите за преземање на сопственост и за тоа како да ги промените контекстите на ситуации, состојби на свест и улоги. Конечно, да ве направиме љубопитни за оваа книга, уште еден цитат од авторите: „Повеќето од нас се многу повеќе заинтересирани да бидат правилни и да го докажуваат тоа, отколку што учиме, растеме и се оддалечуваме од старите обрасци. Стандардно, ние гравитираме кон познатото. Ве замолуваме да искористите шанса и да го истражите непознатото. Ќе се исплашите и реагирате. Сите ние правиме. Па што? Само останете љубопитни и дозволете ни да ве запознаеме со еден нов свет на лидерството“.

Маркус Граусам, извршен директор А1 Австрија

3 состојки за совршено лето се:
сонце, семејство, забава

Мобилен детокс:
да или не? Каков било совет? Ваш избор е

Течни летни вкусови како:
Корона

Летото на чинија има вкус на:
Морска храна

Што значи летото за нашиот бизнис?
Се надевам дека многу приходи од роаминг

Александар Димитров, извршен директор А1 Бугарија

3 состојки за совршено лето се:
Нежно ветре близу морето, насмевките на луѓето што ги сакате и помалку грижи во бизнисот.

Мобилен детокс: да или не? Каков било совет?
Не ја наоѓам мобилната технологија како интоксикација – тоа е дел од современиот живот, исто како и автомобилите, кредитните картички, ТВ, итн. Значи, не чувствувам потреба од детоксикација. Само одржувајте ја дигиталната хигиена.

Течни летни вкусови како:
Chateau La Rame Bordeaux 2018 за моите пријатели и безалкохолно пиво за себе :)

Летото на чинија има вкус како:
Лубеница со фета сирење.

Што значи летото за нашиот бизнис?
Времето лета побрзо во летото. Инаку, тоа е деловно како и обично. Голема трговија со податоци, летни промоции, роаминг. Време е за преглед на резултатите од средната година, за да направите прилагодувања доколку е потребно и да се подготвите за остатокот од годината. Нашиот бизнис е навистина интензивен и не можеме да си дозволиме да ги одложуваме работите за септември. Напротив, добро е да се направи нешто лудо, бидејќи никој не гледа :)

Хелмут Духс, Генерален извршен директор на А1

3 состојки за перфектно лето:
Фамилија, планини и сонце

Дигитален детокс: Да или не? Совет?
Никогаш без мобилен, но одговарам на пораки подоцна од вообичаено

Летен пијалак:
Повеќе бело вино, помалку црвено

Летна храна:
печурки (chanterelle)

Што значи летото за нашиот бизнис:
A1