Колкумина од нас можат да ги објаснат професиите на нашите родители? Веројатно им е полесно на оние чии родители работат како наставници, професори, полицајци или медицински сестри поради заедничко разбирање. Но, што точно работи мрежен планер? Кои се задачите на архитектот за податоци? И дали работата на cloud сервисен техничар е поврзана со временските услови? Овие и други прашања ги одговараме во деновите кога децата доаѓаат кај нас на работа, а денес ги одговараме за вас ;-)

Има многу возбудливи работни позиции во А1. Некои од нив се прилично апстрактни и тешко им се објаснуваат на децата. Затоа А1 редовно им ги отвора вратите на нашите деца за да им даде можност да доживеат што прават нивните родители и што им е потребно за идните работни места. Конечно, 5G и IoT не се само buzzwords, туку се исполнети со технички живот и иновацијата станува опиплива и разбирлива.

Сега ги отворивме вратите на А1 Групацијата и ви даваме увид во искуството на нашите А1 деца:

А1 Бугарија – Горд сум на работата на моите родители

Уште од 2013 година, А1 Бугарија ја следеше иницијативата на Глобалниот договор на ОН “Горд сум на работата на моите родители”, со цел да им покажат на децата дека трудот е од суштинско значење и дека секој е корисен. Неодамна, 220 деца од А1 Бугарија, на возраст помеѓу 6-12 години, ја искористија можноста не само да бидат со своите родители на работното место, туку и со другите колеги почнувајќи од извршниот директор до консултант за продажба. Се разбира, учењето беше проследено со многу забава и роботи. Оригиналните чаши и беспилотни летала гарантираат незаборавно искуство – вклучувајќи појаснување за работата на нивните родители.

А1 Австрија – Деца на работа

А1 Австрија се движи кон создавање на технологија која е лесно разбирлива за децата и за поттикнување на љубопитност за идните иновации во А1, со неколку настани, како што е The annual girls’ day, A1 Internet for All or most recently Kids@Work. На настанот, внатрешните експерти демонстрираат на А1 родителите и нивните деца, на возраст од 10-14 години, како 5G станува опиплива, каде IoT станува видлива, што е Smart Home и зошто ние не треба да се грижиме за електромагнетни полиња. Некои факти изненадуваат и се појавуваа желбата за повеќе – меѓу децата и родителите :-)

А1 Словенија – ден на отворени врати

А1 Словенија е свесна за важноста на рамнотежата помеѓу професионалниот и личниот живот и беше една од првите компании во Словенија кои во 2007 година доби основен сертификат Family Friendly Enterprise. Еднаш годишно им ги отвора вратите на најмладите членови на семејството А1 и во текот на овој ден, учат преку креативност и забава. Најмалите во А1 Словенија се поканети да експериментираат, да ги истражуваат тајните на Интернетот и да ги откријат роботите и технологијата. Само нивната фантазија е граница кога станува збор за бројот на различни роботи кои можат да се соберат и бројот на задачи што ќе ги извршат. Дали програмата е успешна? Сјајот во детските очи и нивните среќни лица велат “ДА”.

Vip mobile – Vip деца на работа

Исто така, Vip mobile Србија е наградена со Family Friendly Enterprise, со сопствена градинка во своите простории и многу други можности за балансирање на семејниот и професионалниот живот. Иницијативата ” Vip деца на работа” ја отвора зградата кат по кат на децата на вработените, па дури и им нуди Vip продавница само за нив. Се разбира, возбудливо е да се види каде мама и тато работат и да добијат увид за да можат да разберат што работат нивните родители на работа. Нагласокот е дефинитивно во перформансите на извршниот директор кога прави магични трикови :-)

Vip Македонија – Кликни безбедно: Интернетот не е само игра!

Членовите на тимот на Vip Македонија патуваат низ најголемите градови во земјата со програма која е дел од иницијативата А1 Интернет за сите во целата група и ги споделија своите дигитални знаења со многу ученици. Конечно, на ред стигнаа и деца на вработените на Vip Македонија на возраст од 9 и 10 години кои беа пречекани во седиштето во Скопје. Што научија? Компанијата во која работат нивните родители не само што ја обезбедува инфраструктурата за користење на Интернет, туку исто така се грижи да се користи безбедно. Едукативната програма е победник во категоријата “Почит кон општеството”, доделена од Координативното тело за општествено одговорни компании и Министерството за економија.

Големите, но и малите веќе ги очекуваат отворените денови кои ќе бидат идната година, а можеби и некој од нив ќе ги наследат работните места на своите родители и ќе го поттикнат дигиталниот живот на нашите А1 корисници.