Го овозможуваме дигиталниот живот на нашите корисници, вклучувајќи го и тоа како тие можат да стапат во контакт со нас. Покрај класичната физичка посета на продавница, нашата цел вклучува и дигитализација на нашите канали за комуникација и продажба. Еден успешен пример е A1 Live Shop. Неколку наши колеги од „A1 Live Shop“ од сите земји на А1 ни кажуваат како е да се биде пред камера цел ден и дали има разлики и покрај единствениот концепт.

Во 2018 година, иновативните умови во А1 во Австрија веќе бараа решенија за советување на нашите корисници преку видео, со што го надградија онлајн каналот со видео. Во ноември 2018 година, времето конечно дојде, A1 Live Shop ја отвори својата виртуелна врата и оттогаш ги советуваме заинтересираните посетители на A1 Live Shop не само во Австрија, туку и во сите земји на А1 Групацијата.

За корисниците, предностите се очигледни. Исто како и во вистинска продавница на А1, но независно од локацијата, тие добиваат висококвалитетни совети и тимот од А1 продавницата им помага да го најдат вистинскиот производ или услуга. Овој концепт ја докажа својата вредност, особено за време на пандемијата, бидејќи и покрај максималните безбедносни мерки на претпазливост за заштита на корисниците и советниците на A1 Shop, најдобрата заштита сè уште е бесконтактна. Покрај тоа, купување од тросед исто така заштедува време. A1 Live Shop го комбинира најдоброто од онлајн и офлајн световите.

Тјаша, Цветелина, Стефан, Маркус, Урош, Јан, Сњежана, Марија, Ана, Михаела и Евгениј зборуваат за нивното секојдневие пред камера, за реакцијата и мотивацијата на корисници да ја посетат A1 Live Shop и за најдобриот дел од нивната работа.

Tjaša, A1 Slovenia

Која е најголемата разлика во споредба со работа во вистинска продавница?

 • •корисници се чувствуваат исто како во продавница, освен што не можат физички да го држат уредот во свои раце (Тјаша, А1 Словенија)
 • Овде имаме повеќе време да одговориме на прашањата на купувачот, да разрешиме случај или да направиме продажба. (Цветелина, А1 Бугарија)
 • Кога работите во онлајн продавница, треба да работите подобро и понапорно за да ја стекнете довербата на корисници и треба да ги покажете своите маркетинг и продажни вештини. (Стефан, А1 Македонија)

Evgeniy, A1 Belarus

Како реагираат корисници при посетата на A1 Live Shop?

 • Сите ја имаат истата WOW реакција затоа што претходно немале можност да посетат A1 Live Shop. (Урош, А1 Србија)
 • Многу позитивно. Тие ја гледаат продавницата во живо како нешто ново и иновативно и уживаат да бидат дел од неа. (Цветелина, А1 Бугарија)
 • “Леле! Супер! Дали тебе те гледам?“ :) (Евгениј, А1 Белорусија)

Ова е фидбекот на Сњежана, Марија, Ана и Михаела од хрватскиот A1 Live Shop тим.

Урош, A1 Serbia

Дали се сеќавате на некоја посебна интеракција со клиентите?

 • Едно забавно искуство беше кога со клиент требаше да тестирам колку Samsung Xcover е отпорен на удари. Можете ли да замислите да видите летечки телефон во живо? :) (Јан, А1 Словенија)
 • Кога ја отворивме A1 Live shop, имав интеракција со една постара двојка и ми рекоа дека не гледаат цело време преку камерата во живо и сакале само да ни кажат Здраво :-) (Урош, А1 Србија)
 • Често ни велат дека ни мавтаат, но за жал, не можеме да ги видиме. (Тјаша, А1 Словенија)

Jan, A1 Slovenia

Зошто корисници ја посетуваат A1 Live Shop?

 • Затоа што можат брзо и лесно да го прават она што им е потребно – без редици, без чекање, без потрошено драгоцено време. Сите знаеме дека сите најмногу го ценат времето, вклучувајќи ги и нашите корисници. (Цветелина, А1 Бугарија)
 • Посебно им се допаѓа тоа што можат да купуваат каде и да се; од работа, од странство, од удобноста на нивниот тросед. (Тјаша, А1 Словенија)
 • корисници се посигурни дека го купуваат она што навистина им одговара. (Евгениј, А1 Белорусија) • Многу корисници ја користат оваа можност поради мерките за COVID-19. (Јан, А1 Словенија)

Stefan, A1 Macedonia

Дали има типичен клиент на Live Shop?

 •  Типичен клиент на live shop е запознаен со процедурата, тие се навикнати на онлајн купување и имаат доверба во пристапот. (Стефан, А1 Македонија)
 • Не би рекол дека е поинаку, но корисници имаат тенденција да поставуваат подетални прашања за производите во A1 Live Shop. (Евгениј, А1 Белорусија)

Своите размислувања со нас ги споделува и Маркус од А1 Австрија.

Tsvetelina, A1 Bulgaria

Што најчесто бараат клиентите?

 • Клиентите обично веќе го направиле својот избор на производ со проучување на карактеристиките и рецензиите. На второ место, има апели за демонстрации на производи и специфични карактеристики на уредот, кои ги демонстрираме со видео. (Евгениј, А1 Белорусија)
 • Имајќи предвид дека многумина почнаа да не поистоветуваат со онлајн продавница, повеќето прашања се поврзани со ова. Но, тие се распрашуваат за отворени фактури, техничка поддршка за фиксни услуги и слично. (Јан, А1 Словенија)
 • Нашите клиенти обично бараат информации за нашиот комбиниран пакет, кои уреди имаат онлајн попусти и можност за плаќање на рати. (Стефан, А1 Македонија)

Зошто уживате во работата во A1 Live Shop?

 • Можам да се пофалам дека бев меѓу првите виртуелни продавачи во Словенија. И уживам да им пружам на нашите клиенти навистина посебно искуство. (Јан, А1 Словенија)
 • Уживам да работам во A1 Live Shop затоа што можеме да им помогнеме на луѓето да го добијат она што го сакаат од кој било дел на Србија и затоа што за прв пат во нашата земја нудиме уникатно искуство во дигиталната ера. (Урош, А1 Србија)
 • Работата е интересна, секој ден запознаваме нови клиенти, а тоа е авантура. Секој повик е различен, разновиден и тоа ме тера да ја сакам мојата работа. (Тјаша, А1 Словенија)
 • Затоа што се чувствувам добро и тука можам без проблеми да си ја работам работата во мир. :) (Цветелина, А1 Бугарија)
 • Оваа работа ни овозможува да развиваме технолошки иновации, од кои ги има се повеќе, бидејќи имаме можност подетално да ја проучуваме опремата во живо со нашите клиенти. (Евгениј, А1 Белорусија)
 • Во A1 Live Shop, ние сме млад тим со неверојатна енергија. (Стефан, А1 Македонија)